Rubriky
Kronika

Svojsíkův závod – pohled družiny Soviček a Jestřábů

Sovičky

Jako obvykle ob rok se i letos konal Svojsíkův závod, závod pro kategorii skautů a skautek ve skautských schopnostech a dovednostech. V sobotu 22. dubna jsme se kluci a děvčata sešli na autobusovém nádraží. Než jsme se stihli rozhodnout, jestli ten autobus, co právě přijel k zastávce, je opravdu náš, tak zase zavřel dveře a odjel. Pro dopravu do Vlašimi, kde se závod konal, jsme tedy zvolili vlak.

Z vlakového nádraží jsme započali naší cestu do Měsíčního údolí. Po cestě začalo mírně pršet. Když jsme dorazili do „Měsíčáku“ pršelo ještě trochu více. Největší slejvák však nastal při začátku samotného závodu.

Jako vedoucí se mi moc líbil tematický rámec celého závodu, který se nazýval Čtyři živly. Závodníci kromě plnění standardních disciplín měli na starosti i projít závodem se všemi čtyřmi živly v symbolickém zastoupení:

  • Voda: sáček s vodou a modrým potravinářským barvivem
  • Vzduch: balónek
  • Země: šamotová cihla
  • Oheň: briketka

Pokud byly všechny předměty bez úhony přineseny do cíle, družinka dostávala bonusové body.

Průběh závodu byl až na protivný déšť, který například disciplínu rozdělávání ohně dosti znepříjemnil, hladký. Ovšem naše družina skautek jménem Sovičky, měla trochu problém s orientací. Dorazila až zhruba půl hodiny po ukončení závodu. Holt budeme muset do příštích závodů dopilovat orientaci v mapách.

I přes tyto nezdary jsme si závod náramně užili a těšíme se na příští ročník.

Alča

Jestřábi

Dne 22. 4. se konalo základní kolo Svojsíkova zavodu. Sraz jsme my, Jestřábi a Sovičky, měli v 8.00 na autobusovém nádraží v Benešově. Autobus nám sice ujel, ale vlak do Vlašimi jsme již stihli, dojeli na nádraží a pěšky šli do Měsíčního údolí. Počasí bylo bohužel nevlídné, bylo zataženo a drobně pršelo.

Běhali jsme po družinách po sedmi stanovištích:

  1. Lezení po lanech – toto stanoviště jsme zvládli poměrně dobře.
  2. Balení evakuačního zavazadla – zde jsme také byli úspěšní.
  3. Zdravověda – ošetřovali jsme člověka v bezvědomí a tepenné krvácení.
  4. Vaření – vařen byl buřtguláš, rozhodčí s něčím sice nebyli spokojeni, nám však teplý guláš přišel vhod.
  5. Rozdělávání ohně – v podmínkách, které jsme měli nebylo snadné oheň rozdělat, přesto jsme to zvládli, ale mokrý provázek se nám přepálit v daném čase nepovedlo.
  6. Vyhledávání informací – v knihách jsme sice našli vše, ale bohužel to nebylo 100% správně.
  7. Dopravní značky – na tomto stanovišti jsme dostali plný počet bodů, jak za poznávání, tak za průjezd vyznačenou trasou.

Do cíle jsme doběhli včas. Při konečném nástupu byla naše družina vyhlášena jako druhá od začátku a my s rozhodnutím, že příště vyhrajeme, se vydali autobusem zpět do Benešova.

Vánek

Vyberte na jaké příspěvky chcete dostávat upozornění (vybírejte jednu možnost):
Souhlas s poskytnutím osobních údajů (GDPR) *